ZDROWIE – to nie tylko całkowity brak choroby, lecz także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu – dobrego samopoczucia (definicja wg Światowej Organizacji Zdrowia).

W świetle tej definicji powiedzenie ”Żyć pełnią życia” nabiera nowego znaczenia, albowiem świadomość, że zdrowie to także dobre samopoczucie, dobry stan ducha, funkcjonowanie w zgodzie ze sobą i z innymi, spełnione i harmonijne życie, powinna mobilizować do celowego i odważnego zabiegania o ten dobrostan.

Troska o zdrowie we wszystkich jego wymiarach jest zatem sposobem na życie, stylem bycia, który jest myślą przewodnią Instytutu RegeneriS. Wszelkie działania prozdrowotne to także ”INWESTYCJA” w zdrową i szczęśliwą przyszłość, która nie może nie przynieść pozytywnych efektów.

Do kogo skierowana jest oferta?

Dołożymy wszelkich możliwych starań, aby spotkanie z dietetykiem było dla naszych pacjentów miłe, ciekawe i niestresujące.

Z usług dietetyka korzystają zarówno osoby:

  • zdrowe (zarówno dzieci, jak i dorośli), które chcą się prawidłowo odżywiać, polepszając tym samym swoje samopoczucie i stan zdrowia
  • kobiety przed/ w trakcie/ po ciąży oraz karmiące piersią
  • aktywne fizycznie (wyczynowo i rekreacyjnie)
  • chore, wymagające wprowadzenia modyfikacji w sposobie odżywiania (cukrzyca; choroby układu krążenia w tym nadciśnienie, hiperlipidemia; choroby układu pokarmowego- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego i inne, choroby wątroby, tarczycy, nerek, nowotwory, alergie)
  • z niedowagą lub nadwagą/ otyłością

Konsultacja dietetyczna

Dołożymy wszelkich możliwych starań, aby spotkanie z dietetykiem było dla naszych pacjentów miłe, ciekawe i niestresujące.

W pierwszej kolejności przeprowadzony zostanie wywiad żywieniowy, który trwa ok. 45-60 minut. Analizie podlegają wówczas informacje na temat dotychczasowego stylu życia, rodzaju wykonywanej pracy, spędzania czasu wolnego, twoich upodobań żywieniowych, stanu zdrowia, przebytych chorób, stosowanych leków, alergii. Warto zabrać ze sobą aktualne badania lekarskie, dzięki którym dietetyk będzie mógł uzyskać więcej informacji o zdrowiu pacjenta. Zbadany zostanie także poziom cukru we krwi, ciśnienie tętnicze oraz skład ciała. Dzięki uzyskanym wynikom z analizy składu ciała pacjent dowie się m.in. czy jego organizm posiada dostateczną ilość tkanki mięśniowej, jakie jest jego zapotrzebowanie na kalorie, ile powinien ważyć oraz czy jest prawidłowo nawodniony. Wynik tego specjalistycznego badania obejmuje ponadto wiele różnych danych, które przedstawione zostaną w obrazowy i zrozumiały sposób.

Po tak kompleksowym wywiadzie pacjent uzyskuje indywidualnie opracowany plan dietetyczny (7dniowy jadłospis), który pozwoli mu osiągnąć obrany wspólnie z dietetykiem cel.

Testy na nietolerancję pokarmową

W przeciągu ostatnich lat naukowcy przeprowadzili szereg badań, w efekcie których wykazano związek między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych (m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe).

Według badań 75% pacjentów, niezależnie od płci i wieku, odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej – wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową – wysoko oceniając przy tym stan swojego samopoczucia.

Na podstawie przeprowadzonych badań przypuszcza się, iż kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG oraz fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać niekorzystny wpływ na organizm, indukując stan zapalny ogólnoustrojowy bądź zlokalizowany w określonych tkankach.

Wyniki innych badań sugerują z kolei, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem problemów z otyłością, miażdżycą czy migreną.

W związku z powyższym zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej, opartej o badanie nietolerancji pokarmowej, między innymi w takich specjalnościach jak gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca),alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto).

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

Jeśli zauważyli Państwo u siebie niepokojące objawy po zjedzeniu owoców, pieczywa lub innych produktów żywieniowych – i gdy wskutek ich spożycia czują się Państwo źle, pojawiła się wysypka, katar, kaszel, bóle brzucha – wówczas istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że Państwa organizm nie toleruje niektórych składników żywieniowych.

Aby wyeliminować te składniki z diety polecamy wykonanie testu na nietolerancję pokarmową, który w rzetelny sposób pozwoli określić, które alergeny są dla Państwa organizmu niekorzystne.

W celu dopasowania odpowiedniego badania do Państwa potrzeb przygotowaliśmy szeroką ofertę testów FOODTEST i FOODPRINT – więcej szczegółów znajduje się w cenniku Instytutu RegeneriS.